stutthof

Preliminärt program

Stutthof var ett koncentrationsläger i norra Polen, öster om staden Danzig. Lägret upprättades i början av september 1939. Under de första åren användes det som ett interneringsläger för politiskt aktiva polacker. Från 1942 blev det ett koncentrationsläger för fångar från hela Europa och Sovjetunionen.

Under Stutthof fanns omkring 100 satellitläger, som var lokaliserade över hela norra och mellersta Polen. Totalt passerade omkring 115 000 fångar genom Stutthof. 65 000 av dem dog i lägret. Under 1944 transporterades många judar till Stutthof österifrån. En stor del av dem var judiska kvinnor från baltstaterna.

 
 

Dag 1

Samling vid färjelägret i Karlskrona för ombordstigning på färjan. Inkvartering i fyra personers hytt. Vid behov ordnar vi transport från skolan till färjelägret.

dag 2

Ankomst till Polen och Gdynia tidigt på morgonen. Frukostbuffé på färjan (tillval). Vid ankomsthallen väntar bussen som styr mot koncentrationslägret i Stutthof. Guide ingår. Därefter beger vi oss till Westerplatte där andra världskriget bröt ut. Rundtur med guide. Efter detta besök tar vi oss in till Gdansk centrum. Besökets längd beror på trafiksituationen, då vi måste passa färjan från Gdynia. Färjan avgår runt 19.30.

dag 3

Frukostbuffé på färjan (tillval). Ankomst till Karlskrona på morgonen.

Pris från 1750 kr/pers